Teknoloji gelişiyor. Bilgisayarlar ve tabletlerin yanı sıra cep telefonları da bu gelişime ayak uyduruyor. Henüz akıllı telefonlar çıkmadan önce kızaklı ve kapaklı telefonlar insanların gözüne büyük bir lüks gibi görünürdü, şimdilerde ise bu moda tekrar canlanmaya başladı. Akıllı telefon üreticileri ilk olarak ekranlar ile yarıştılar. Amoled, Süper Amoled, IPS, Retina vb. bir çok alanda birbirlerini yenmeye çalıştılar. Sonra işler değişti, bellek ve hafızalar ile yarışmaya başladılar. 8GB telefonlar hemen 16GB olarak güncellendi, 16GB olanlar ise 32GB oldu. 512MB RAM’e sahip telefonlar hemen 1GB RAM’e, 1GB RAM’e sahip olanlar ise 2GB’a yükseltildi ve günümüzde 12GB RAM’e sahip telefonlar artık sıradanlaşmaya başladı.
Sonra Apple tarafından yeni bir hamle geldi, “Çentikli Ekran”. Ekran/Gövde oranında %10’a yakın iyileştirmelerde bulunan çentikli ekran özelliğini hala kullanmayan tek firma var o da Sony. Sony hakkında ilerleyen günlerde detaylı bir yazı yazacağımızın bilgisini de şimdiden verelim ve konuya devam edelim. Artık olmadığında sanki çok eski bir cihazmış hissi veren çentikli ekrandan da sıkıldığımıza göre yeni heyecanlar aramanın zamanı geldi. İlk olarak Samsung ve Huawei tarafından üretilen katlanabilir telefonlara sonrasında Motorola ve Microsoft da ortak oldu ve çeşitli çalışmalar sonucunda ürünlerini ortaya koydu. Şimdi o ürünleri detaylıca inceleyelim.
Samsung Galaxy Fold
Katlanabilir akıllı telefonların başında yer alan cihaz açıldığında 7.3’ büyüklüğe kavuşarak bir tablete eş değer büyüklükte oluyor. İçe doğru katlanan ekranına ek olarak arka tarafta küçük bir ekran daha var. Ekstra bir ön kameraya sahip olmayan cihaz için arka kamerayı aynı zamanda selfie için de kullanabiliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde ekranında ortaya çıkan lekeler ve kararmalar ile çeşitli arızalar veren telefonun bu tür hatalarının ilerleyen günlerde çıkması beklenen Fold 2 modelinde ve geçtiğimiz günlerde piyasaya sunulan Z Flip modelinde giderilmesi bekleniyor.
Microsoft Surface Duo
Android tanıtılan telefon ile birlikte Microsoft akıllı telefon piyasasında Windows Phone devrini bitirdiğini resmen ilan etti. Surface ailesine kazandırdığı yeni cihazının piyasaya sunulduktan yaklaşık olarak 3 ile 9 ay sonrasında ülkemizde de piyasaya girmesini bekliyoruz. Diğer akıllı telefonlardan farklı olarak ekran gövde oranının %75 – %80 civarı olduğunu ilgili tanıtım videosunda da görebiliyoruz.
Ayrıca içine kapanık olan Microsoft bu cihaza özel olarak kütüphaneler yayınladı ve uygulama geliştiricilerin hizmetine sundu. Kendi uygulamalarının tamamında çift ekranı destekleyen Microsoft bu hareketler ile de yeniliğe açık olduğunu belirtti. Bize göre en gerçekçi katlanabilir telefon modelini ortaya koyan firma ise Microsoft oldu.
Motorola Razr
Eski kullanıcılarını yine kendine çekmek isteyen Motorola, Razr modelini geliştirip katlanabilir akıllı telefona dönüştürmeyi başardı. Hem eski kullanıcılarını çekmek hem de yeni kullanıcılar kazanmak isteyen Motorola Razr hamlesinde Galaxy Fold’da olduğu gibi telefonun kapağı kapandığında aktif olan ikinci bir ekran daha kullandı. Bu ekran ile mesaj yazabilir, telefon görüşmesi yapabilir hatta dilerseniz selfie bile çekebilirsiniz. Şimdiye kadar yapılan inceleme ve analizlerde batarya konusunda yetersiz olduğuna değinilen Razr için sonraki modellerde bunun da giderilebileceğini düşünüyoruz.
Huawei Mate X
Mate serisi ile başlı başına Premium bir telefon serisine sahip olan Huawei bu pretikini katlanabilir telefon konusunda da kullanmayı ihmal etmedi. Diğer tüm katlanabilir akıllı telefonların aksine dışa doğru katlanan gövde yapısı ile Fold ve Razr modellerinde olduğu gibi ikinci bir ekrana sahip değil ama bu selfie çekinirken kendinizi daha net ve canlı bir şekilde görmenize olanak sağlıyor. Ön yüzünün tamamen ekran olduğu cihazı katladığınızda Çinli vatandaşı olan Xiaomi Mi Mix Alpha ile benzer bir görünüme sahip oluyor.