Grafikleri Web’e yerleştirmek için en yaygın kullanılan grafik dosyası biçimleri ve her birinin diğerinden farkını sırasıyla başlıklar halinde listeledik. Grafik tasarımcıların bu dosya türlerini çok yaygın kullandığını söyleyip başlayalım.
JPEG / JPG
Standardı yazan komitenin asıl adı Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubu’nun kısaltması. JPG, Web’de desteklenen görüntü dosyası biçimlerinden biridir. JPG, renkli ve gri tonlamalı sürekli tonlu görüntüleri sıkıştırmak için tasarlanmış kayıplı bir sıkıştırma tekniğidir. Sıkıştırmada atılan bilgiler, insan gözünün algılayamadığı bilgilerdir.
JPG görüntüleri 16 milyon rengi destekler ve fotoğraflar ve karmaşık grafikler için en uygunudur. Kullanıcı genellikle görüntünün kalitesinden veya dosyanın boyutundan ödün vermek zorundadır. JPG, çizgi çizimlerinde, yazılarda veya basit grafiklerde iyi çalışmaz, çünkü kayıplı süreçte atılabilecek çok fazla görüntü yoktur, bu nedenle görüntü netliğini ve keskinliğini kaybeder.
GIF
Web tarafından desteklenen başka bir grafik biçimi olan Grafik Değişim Biçimi kısaltmasıdır. JPG’den farklı olarak, GIF formatı kayıpsız bir sıkıştırma tekniğidir ve sadece 256 rengi destekler. Çizgi çizimleri, siyah beyaz görüntüler ve yalnızca birkaç piksel olan küçük metinler gibi yalnızca birkaç farklı renge sahip görüntüler için GIF JPG’den daha iyidir. Bir animasyon düzenleyici ile GIF görüntüleri animasyonlu görüntüler için bir araya getirilebilir. GIF, alttaki Web sayfasındaki rengin görünmesini sağlamak için arka plan renginin saydam olarak ayarlanabileceği saydamlığı da destekler.
GIF biçiminde kullanılan sıkıştırma algoritması Unisys’e aittir ve algoritmayı kullanan şirketlerin Unisys’ten kullanımı lisanslaması gerekir. 1995 yılında Unisys, insanların GIF kullanmak için lisans ücreti ödemelerini gerektireceğini açıkladı. Bu, bir GIF görüntüsü oluşturan veya kullanan herkesin bunun için ödeme yapması gerektiği anlamına gelmez. GIF resimleri üreten programlar yazan yazarlar lisans ücretine tabidir.
PNG
Web tarafından desteklenen üçüncü grafik standardı olan Taşınabilir Ağ Grafikleri kısaltmasıdır (ancak tüm tarayıcılar tarafından desteklenmemektedir ). PNG, GIF formatına patentsiz bir cevap olarak geliştirildi, ancak GIF tekniğinde de bir gelişme. Kayıpsız bir PNG dosyasındaki görüntü, aynı görüntünün GIF dosyasından% 5-25 daha fazla sıkıştırılabilir.
PNG, GIF görüntülerinde saydamlık fikrine dayanır ve opaklık olarak bilinen saydamlık derecesinin kontrolüne izin verir. Bir PNG görüntüsünü kaydetmek, geri yüklemek ve yeniden kaydetmek kalitesini düşürmez. PNG, GIF gibi animasyonu desteklemez.